Etienne Aigner

Etienne Aigner egy német divatház, amely közép árkategóriás bőráruk, férfi-női ruházati termékek, és parfümök készítésével foglalkozik. A céget Étienne Aigner alapította, aki márkáját bár németnek tekinti, de elmondása szerint, olasz szellemmel készíti termékeit.

Aigner 1904-ben született, egy érsekújvári család gyermekeként. Budapesten nőtt fel, és itt sajátította el későbbi mesterségét, a könyvkötészetet is. Bár 1930-ban bátyjával Párizsba költöztek, Aigner folytatta szakmáját. A könyvkötészeten keresztül megtanult a bőrrel bánni, így a II. Világháború után a könyveket táskákra cserélte. Finom bőráruit olyan divatházak számára készítette, mint a Dior, Lanvin, és Rochas. Az 1950-es években egy New York-i divatbemutató hozta meg számára a sikert, az eddigi egyszínű, burgundi műveket színesebb, és különlegesebb anyagok váltották fel. Termékeinek minősége miatt csak úgy becézték: „Az ember, akinek arany keze van”.
Aigner 1965-ben visszatérhetett Európába, és Münchenben megalapította saját cégét. Termékei így európaibb, olaszosabb stílust öltöttek.

Aigner parfümvonala is gondos, precíz munkásságáról mesél. A 2005-ben megjelent Aigner Black akár a divatház védjegye is lehetne, ugyanis mi illene jobban egy bőrárukkal foglalkozó márkához, mint a frissen kiképzett bőr illata? Az Aigner Black főbb jegyei bár a grapefruit, a mentol és a narancs, a parfüm mégis leginkább a bőr, a pézsma, és a fenyő illatában pompázik. A parfüm az elegáns, magabiztos férfiak illatává vált az évek során.

Az Aigner Man 2 a bátrak parfümje, ugyanis illata nem az átlagos, már jól ismert jegyekből tevődik össze. A fás-aromás parfüm összetevőinek listáján bár az utolsók közt szerepel a dohány, mégis akaratlanul is ezt érzik a legtöbben. A citrom, zsálya, fahéj és ánizs fűszerezi meg a vaníliás dohány lágy, kellemes illatát. A végeredmény így egy különleges, férfias, és igéző parfüm, amely a titokzatosság fátylával ruházza fel viselőjét.


A grapefruit, a különböző fűszerek, és a bőr illatát ötvöző Aigner Pour Homme egy igazán férfias, laposüveg formában került a polcokra. Az ezredfordulóra tervezett parfüm legdominánsabb illatjegei a szantálfa, és természetesen a bőr, melyet Aigner nem szívesen felejt ki a férfiaknak szánt parfümök összeséből.

Természetesen a divatház a hölgyekre is gondolt. A csillogó üvegcsében úszó lila illat, az elegáns nők kívánságait váltja valóra. Az Aigner Starlight édes, gyümölcsös parfümje olyan, mint egy romantikus estén, a teraszon ülve, az eget pásztázni. Kiválasztani saját, ragyogó csillagunk, és csendben elregélni neki leghőbb vágyaink.

Az Aigner Too Feminie már egy sokkal vidámabb, bájosabb parfüm, amely a pajkos lányok illata. A trópusi gyümölcsök és gyönyörű virágok keverékét édes, vizes jegyek egészítik ki, így téve a parfümöt egy tökéletes nyári illattá. A golgotagyümölcs, görögdinnye és grapefruit édességét a magnólia, a tubarózsa és a viola lágyítja.