Paul Smith

Sir Paul Smith angol divattervező férfiruházatáról vált ismerté, és a divatipar egyik legelismertebb tagjává vált.

A nottinghamshirei születésű Paul Smith 14 évesen hagyta ott az iskolát, álma pedig az volt, hogy egyszer világhírű versenykerékpárossá váljon. Apja az ifjú Paul Smitht egy ruházati raktárba küldte dolgozni, amit a fiú egyáltalán nem kedvelt, és nem is érdekelte az ottani munka. Az egyetlen dolog, amit élvezett új munkahelyében, az a 2 órás bicikli út volt az otthona és a raktár között. Ám egy nap szörnyű biciklis baleset érte, ami egy életre véget vetett álmainak. A kórházban töltött idő, és a számos barát, majd későbbi törzshelyének művészeti légköre hamar új álmokat szőtt Paul Smith fejében.

Paul Smith nemsokára a Gordon Valentine Tipton által tartott esti órák látogatója lett, ahol megismerte a szabást, a varrás alapjait és a különböző anyagokat. Pár év elteltével Paul Smith ruháit már hírességek hordták, megtakarításait felhasználva pedig megnyitotta első boltját Nottinghamben. 1976-ban Paul bemutatta első férfiruha kollekcióját Párizsban, addigra már Paul Smith márkanév alatt. Paul Smith mára a világ szinte bármely pontján képviselteti márkáját, köztük Dubaiban, Los Angelesben, Milánóban, New Yorkban és Tokióban.

Sir Paul Smitht II. Erzsébet Királynő ütötte lovaggá 2000-ban a majdnem 3 évtized alatt tett munkásságát elismerve, és a férfiruházat ikonjának nevezve. Paul Smith márkája mára kinőtte a férfi nem kizárólagos pártolását, parfümvonalának egyik legkedveltebb tagja például kifejezetten nőiességéről híres. A Rose névre keresztelt parfüm 2007-ben került a boltokba, és nevéhez hűen virágos, rózsás illatjegyekkel töltődött fel minden egyes cseppje. A parfümöktől nem megszokott módon Paul Smith női parfümjének vezető illatjegye nem csak a nyitányban, vagy a parfüm szívében foglal helyet, hanem mindkét részen feltűnik. A rózsa kecsesen nőies illatát a viola, a magnólia, a cédrus és a zöld tea egészíti ki.

Paul Smith férfiasan erős kisugárzású parfümje a teljesen egyszerű Man nevet viseli. A letisztult vonalú, ébenfekete üveg vibráló sárga feliratot kapott, a parfüm maga pedig illatjegyek sokaságát vonultatja fel. A Man parfümje egyszerre fás, balzsamos, citrusos, púderes, virágos és füstös. A kiismerhetetlen illat kavalkád a férfiak lelkére emlékeztet, tele gyengédséggel, határozottsággal, vággyal, játékossággal és rejtéllyel. Paul Smith parfümje a férfiasság tökéletes megformázása.

A kihívást kedvelő férfiaknak a márka megalkotta az Extreme Men néven polcokra kerülő, csíkos parfümjét. A fűszeres, fás parfüm olyan illatjegyekkel pörgeti fel viselőjét, mint a citrom, a kardamom, a szerecsendió, a tonkabab, a rozmaring vagy a brazil rózsafa. Az energiával telt Paul Smith parfüm birtokosaként egy percre sincs megállás.