Donna Karan

Donna Karan amerikai divattervező nevéhez olyan ismert cégek és márkák köthetők, mint a Donna Karan New York, vagy a fiatalos DKNY.

Karan 1948-ban Donna Ivy Faske néven látta meg a napvilágot Forest Hillsben, az USA-ban. New York külvárosában nőtt fel szabó mostohaapjával és modell édesanyjával. Karan korán kezdte pénzé tenni tehetségét, már 14 évesen saját ruhakölteményeit árulta a Central Avenuen. Érettségijét a Hewlett Gimnáziumban 1966-ban szerezte, majd beiratkozott a Parsons School of Design művészeti iskolába.

Miután befejezte az egyetemet, Karan Anne Klein asszisztenseként dolgozott, és az Anne Klein design-csapat vezetőjévé vált. 1985-ban azonban elhagyta munkahelyét, és saját divatcéget nyitott saját nevén. 1988-ban Karan beceneve a Seventh Avenue királynője lett, köszönhetően az akkoriban induló DKNY márkának, mely egy olcsóbb ruházati vonal a fiatalabb nők számára.

Donna Karan ruháit a hírességek is szívesen viselik a kifutón. Penelope Cruz, Hilary Duff, Vanessa Hudgens, Megan Fox és Emmy Rossum gyakori választása a divattervező valamely egyszerű, de nőies vonalú, általában egy színből és anyagból álló ruházati remekműve.

Természetesen a márka azóta órákat, kiegészítőket és parfümöket is megjelentetett a piacon.
Egyik legnagyobb parfümcsaládjának első tagja a DKNY Be Delicious, melynek különleges, kissé nyomott gömb formáját a parfümcsalád összes tagjára átörökítette. A DKNY Be Delicious nem véletlenül pompázik élénkzöld színekben, az üde és gyümölcsös parfüm legintenzívebb illatjegye a zöldalma és a grapefruit. Ez az igazán energikus illat tökéletes választás a csábító és pajkos hölgyeknek a melegebb hónapokban.

A parfümcsalád legújabb zöld tagja, a DKNY Be Delicious Eau So Intense szinte mindenben elődjére hasonlít, ám ennek illata már inkább édesebb, mint egy nyári zöldalmakoktél. Ha igazán friss és virágos illatra vágyunk, a gömb alakú parfümök között megbújik egy bájos, nem hivalkodó parfüm is, a DKNY Be Delicious Fresh Blossom. A halványrózsaszín üvegcse rózsás illatjegyei közül természetesen az alma sem hiányozhat. Ezt a parfümöt leginkább egy csokor rózsához és gyöngyvirághoz tudnánk hasonlítani. Egyszerűen tündéri és elragadó.
Az éjszakai élet szerelmeseire is gondolt a márka, DKNY Delicious Night néven megjelent tündöklő, mélylila üvegcséje a feketeszeder mámorítóan savanykás illatát rejti. A férfiaknak pedig ideális választás DKNY Be Delicious aromás, férfias parfümje.

A tisztább illatokat kedvelő hölgyek kedvence a letisztult, egyszerű formát öltő DKNY Pure parfüm. Az illat csupán virágos illatjegyeket tartalmaz, de azokat olyan kecsesen és művészien válogatták a tervezők, hogy a végeredmény cseppet sem elnagyolt, sőt kifejezetten könnyed és szűzies. Mi más is lehetne olyan virágokkal, mint az orchidea, frézia, jázmin, lótusz és a rózsa.