2001 óta hódít a Chanel Coco Mademoiselle parfümje

A francia divatikon, Coco Chanel az elegáns és dinamikus nő szimbóluma volt 1971-es haláláig, az általa létrehozott márka pedig a mai napig követi ezt a nemes hagyományt. Parfümjeire is az elegancia jellemző, az egyik legismertebb illatuk, a tizenhét éve kiadott Coco Mademoiselle pedig csodálatos összetettségével hódította meg a nőket.

2001 óta töretlen a Chanel Coco Mademoiselle sikere

Gabrielle Bonheur Chanel, ismertebb nevén Coco Chanel 1971-ben, 87 esztendősen hunyt el, maga mögött hagyva egy már addig is virágzó divatbirodalmat. A Chanel divatház alapítóját a modern, elegáns és dinamikus nő legfőbb szimbólumának tartották, és ezek a jelzők nem csak a márka ruháira, de parfümjeire is igazak. Az egyik legismertebb illatuk – természetesen csupán a világ legnépszerűbb parfümje, a Chanel N°5 után – a Chanel Coco Mademoiselle, amely éppen Coco Chanel halála után harminc évvel, 2001-ben jelent meg a piacon. Sikere pedig azóta is töretlen. Hogy mit kell tudni róla? Ahogyan a márka, úgy az illat is összeforrt az eleganciával és a luxussal. Ugyanaz a kifinomult ízlésvilág jellemzi, amely a Chanel termékei esetében évtizedek óta megszokottá vált.

Narancs, mimóza, jázmin, rózsa – és még néhány különlegesség

A mademoiselle jelentése kisasszony, talán ez a legjobb magyar szó erre a francia kifejezésre. Ebből is látszik, hogy a Coco Mademoiselle elsősorban a fiatalabb korosztálynak készült, bár az érettebb nők körében szintén népszerű. Az összetevők között számos kuriózumot találunk. Megjelenik benne a narancs és a narancsvirág egyaránt, de a virágos-citrusos jelleget erősíti a mandarin, a különleges citrusfélének számító bergamott, a mimóza, a jázmin és a rózsa is. Persze ennél sokkal összetettebb a képlet, hiszen feltűnik az illatban a vanília, az opoponax, vagy más néven édes mirha, a tonkabab, valamint a párosujjú patások rendjébe tartozó, őz nagyságú állat, a fehér pézsma is. Igaz, utóbbi csupán szintetikus formában, hiszen a pézsma vadászata 1979 óta szigorúan tilos, védett állatról van szó. Szintén nem mindennapi alapanyag az ylang-ylang, amelyet a szerelem virágának tartanak, illetve a vetiver, más néven khus-khus, amely a perjefélék családjába tartozó indiai fűféle. A fenti összetevőkből megszületett illat annyira egyedi, annyira bonyolult, annyira harmonizáló és annyira mélyreható, hogy szinte bárki a magáénak érezheti kortól és gondolkodásmódtól függetlenül.