4711

A 4711 egyike a legismertebb, és legrégebbi illatszermárkáknak. Sokan hiszik, hogy a 4711 volt az első kölnivíz, ám a parfüm története ennél jóval bonyolultabb.

Kezdjük hát az elején. 1709-ben Jean Marie Farina, Köln városában megálmodott egy gyógynövényes, citrusos, alkoholos folyadékot, amelyet kezdetben aqua della regina, azaz királynővíz, majd a párizsi megjelenés után, 1741-től már Eau de Cologne néven nevezett és használt a világ. Ekkor még leginkább egy frissítő üdítőre hasonlított a mai parfüm.

A ma ismert 4711 parfüm születése egy kicsivel későbbre, 1792-re tehető, amikor Wilhelm Mülhens egy szerzetestől nászajándékba megkapta az aqua mirabilis, azaz a csodálatos víz titkos receptjét. A víz állaga és illata annyira hasonlított a Farina féle királynővízhez, hogy rövid idő elteltével szintén Eau de Cologne-ként kezdték emlegetni az emberek.

A 4711 márkanév majdnem 100 évet váratott magára, 1881-ben lett a kölni hivatalos neve. Ferdinand Mülhens, az alapító unokája átvette a cég irányítását, és a Glockengasse-n lévő üzlethelyiség házszámát kezdte használni a cég névjegyeként. Az üzlet a 4711-es szám alatt állt.

A 4711 hatalmas sikert aratott, számos történelmi név, többek között Bonaparte Napóleon, Richard Wagner, az orosz cár és a walesi herceg is sajátjának tudhatott legalább egy üveget. Napóleon például a szó szoros értelmében fogyasztotta a kölnivizet, naponta több alkalommal is. Állítólag cukorral kedvelte a leginkább, valamint illatát is kihasználva fejére, vagy vállára is jócskán öntött belőle.

A 4711 mára számos változáson esett át, meginni természetesen senki sem akarja a mai parfümöt. Az idő előrehaladtával az is megeshet, hogy a természetes anyagokat néhol aromákkal, vagy szintetikumokkal helyettesítették, a 4711 parfüm mégis a természetesség és könnyedség megtestesítője maradt ennyi év elteltével is.

Az parfüm illata uniszex, férfiak és nők egyaránt használhatják. A citrusos, fűszeres és fás parfüm illatjegyei is megszaporodtak. A 4711 összetevői közt szerepel a citrom, a narancs, a barack, a sárgadinnye, a rózsa, a liliom, a ciklámen, a jázmin és a cédrus is.

A 4711 parfüm úgy vált a világ kedvencévé, hogy végig megőrizte kedvelt illatát, formáját és visszafogott egyszerűségét.