Cartier


A Cartier egy francia ékszerész és óragyártó cég. A társaság Louis-François Cartier, a vállalat alapítójának nevét viseli, aki 1847-ben mestere párizsi boltját megörökölve, létrehozta első ékszerész cégét. Halála után fia, Alfred Cartier vette át a vállalat irányítását, de Alfred fiai voltak azok, akik a márkát világhírűvé emelték. A család 1964-ig vezette a vállalkozást, történelme során megannyi sztárnak, hírességnek és előkelőségnek tervezett ékszereket. Wales hercege, VII. Edward egyszer így nevezte Cartiert: "Joaillier des Rois, Roi des Joailliers", vagyis a Királyok ékszerésze, az Ékszerek királya. Rögtön utána a herceg egyszerre 27 tiarát rendelt saját koronázására, 1902-ben.

Cartier szintén híres műve Bhupinder Singh, Patiala tartomány maharadzsájának készített gyémánt nyakéke, és barátjának, Alberto Santos-Dumont brazil pilótának tervezett karórája 1904-ben. A pilóta ugyanis sokat panaszkodott arra, hogy repülés közben igen körülményes a zsebóra használata. Cartier így megalkotta az első, jellemzően négyzet alakú karórát, mely nem csak barátja tetszését nyerte el.

A Cartier weboldalát böngészve találunk egy igen kedves ötletet, az ajándékkeresőt. Természetesen a legtöbb felajánlott ajándék tipp egy átlag ember majdnem teljes havi fizetését elvinné, de szerencsére a márka megfizethető parfümökkel is készült.

A Declaration, azaz a Nyilatkozat, egy fás-virágos és kifejezetten fűszeres illat, a férfiak kedvence. Az 1998-ban polcokra került parfümben olyan fűszerek rejlenek, mint a kömény, koriander, bergamott, gyömbér, fahéj, bors és a tea. A Declaration elegáns, férfias parfümjét választók szerint, az illat felejthetetlenné teszi viselőjét, különleges, ízléses és önbizalom növelő. Kifejezetten akkor ajánlott, ha a kiszemelt hölgy a közelben tartózkodik. Igazi társ a vadászatban.

A szépség és luxus megtestesítője, a Delices. Az édes, cseresznyés illatot a frézia, jázmin és viola teszi ellenállhatatlanná. A parfüm igazán ámító, bájosnak és édesnek mutatja magát, de saját illatunkkal keveredve ördögi méreggé alakul. A dinamikus, erős illat egész napon át elkíséri viselőjét, hipnotikus állapotba űzve ezzel mindenkit, akivel csak találkozik.

Az inkább harmóniát teremtő Must de Cartier parfüm tökéletes választás a klasszikus és lágy illatok kedvelőinek. Melegséget és biztonságot áraszt a balzsamos és enyhén púderes illat, melyből halványan kiérezhető néhány mediterrán gyümölcs illatának keveréke. Az 1981-es megjelenésű Must de Cartier kezdetben savanykás, majd fűszeres és kellemesen meleg, legvégül pedig igazán érzéki. A parfüm azoknak a hölgyeknek ajánlott, akik sokra tartanak egy téli, csendes estét a kandalló előtt, vidám családi körben.

A 2008-ban készült férfi illatról már üvege is sokat sejtet. A Roadster olyan, mint egy éjszakában száguldó, fényes sportkocsi, melyen visszatükröződik ezer meg egy sejtelmes fénysugár. A parfüm szinte összes összetevője üdítően zöld. A mentol, bergamott, vetiver és pacsuli mellett az élénk összhatást egy kevés vaníliával hozza egyensúlyba Mathilde Laurent férfias illata.