Grès

Madame Alix Gres 1903-ban született Párizsban, Franciaországban. A kezdetben szobrásznak készülő hölgy gyümölcsöző karrier hiányában minden kreatív tehetségét a női kalap-készítésben kamatoztatta. Gres első divatházát Alex Couture néven nyitotta meg 1934-ben, fő irányának pedig az akkoriban oly divatos haute couture-t választotta.

Madame Gres ruháit igazi szobrászként tervezte meg, egyenesen a modellek alakjára. Neve hamarosan összeolvadt a kifinomultsággal, az Elegancia Sztárjaként emlegették. Madame Gres készítette a királyi családok, az arisztokrácia és a hírességek ruháit, megrendelői között olyan nevek szerepeltek, mint Marlene Dietrich, Greta Garbo, vagy Vivien Leigh. Egyik legismertebb, és legelső múzsája maga Isadora Duncan volt.

Madame Gres kevésbé ismert születési nevét, a Germaine Emilie Krebs-t pár évvel házasságkötése után változtatta meg saját és férje kezdőbetűit véve alapul. A férfi azonban nem sokkal az esküvő után elutazott, majd a történetek szerint „elfelejtett visszajönni”. A második világháború alatt, a német megszállás idején, Madame Gres a hazafiasság szellemében ruháit három szín köré tervezte, ezek pedig a francia kék, fehér és piros voltak.

Madame Gres, csakúgy, mint számos divattervező, saját parfümvonalat indított 1958-ban, indiai utazásáról hazatérve. Egyik legismertebb parfümcsaládja Cabotine névre hallgat, és kellemes, nőies színekben és formákban dobja piacra üvegcséit. A Gres parfümcsalád névadó, vezető tagja maga a Cabotine parfüm, amely hódító útját 1990-ben kezdte, virágos, fás és fűszeres illatkombinációjával. A parfümöt szeretettel, lelkesedéssel, és egy nagyon korlátozott költségvetéssel hozták létre, mégis ez lett a '90-es évek klasszikusa. A parfüm illatjegyek ezreit sorakoztatja fel, olyan, mintha Gres szinte mindenből egy keveset, mégis igazán sokat kívánt volna adni. A parfüm ennek ellenére harmonikus és könnyed maradt, a fekete ribizli, a szegfű, a rózsa, a barack, a szantálfa, a vanília, a jácint, a szilva és a gyömbér jól megfér egymás mellett, csak párat említve a legalább 26 parfümösszetevő közül Gres különleges illatkompozíciójában.

A hatalmas parfümcsalád már jóval kevesebb illatjegyből összeállított tagja 2006-ban jelent meg. A Fleur de Cabotine parfüm neve is jelzi, hogy egy igazi, könnyed, virágos illattal van dolgunk, amely a babrózsa, orgona, liliom és orchidea illatában tündököl, olyan gyümölcsös parfümjegyekkel kiegészítve, mint a nektarin, vagy a mandarin. A parfüm titkos összetevője a kaktusz, amely egy cseppnyi melegséggel és egzotikummal ruházza fel Gres virágos,tavaszi parfümjét.