Puma

A Puma, egy nagy német multinacionális cég, amely eredetileg sportcipők és más sportruházati termékek gyártására specializálódott.

A céget 1924-ben Gebrüder Dassler Schuhfabrik néven alapította a két testvér, Adolf és Rudolf Dassler. A kapcsolat idővel megromlott, így a két fél 1948-ban megállapodott, és külön úton indultak tovább. Adolf ekkor hozta létre saját vállalkozását Adidas néven, míg Rudolf tovább vitte a már kész céget.

A különválást természetesen névváltás is követte, eredetileg a márka Ruda néven folytatta pályafutását, szerényen összefabrikálva a Rudolf és Dassler szavak első két karakterét. Később a cég felfedezve a hasonlósságot, a Puma név mellett tette le voksát. Az állat ugyanis gyönyörű metaforája a sportnak és a sportolóknak egyaránt.

A logó eredetileg egy hatszög keretbe foglalt, D betűt átugró fenevadat ábrázolt. A mára már sokat lágyult és egyszerűsödött logódizájn ott díszeleg az összes Puma terméken. Van is neki min, a márka ugyanis szinte minden sportág támogatójaként feltűnt már az évek során. Legismertebbek futball cipői, melyet olyan nevek viseltek, mint például Pelé, Diego Maradona, Lothar Matthäus, Didier Deschamps, Radamel Falcao, vagy a kapus Gianluigi Buffon. Szintén a márka támogatja a híres jamaicai rövidtávfutót, Usain Boltot is.

A cég gyakran és szívesen áll össze más márkákkal egy-egy kreáció erejéig. A Ferrárival közös kapcsolatukból például érdekesebbnél-érdekesebb lábbelik születtek, és látnak napvilágot azóta is. A vállalat még a mostanában oly divatos trendet is követte, a vadállat ugyanis ott ugrál már egy apró, fekete mobiltelefon egyik sarkában is. Szerencsére a névvel ellátott illatok piacra kerülésével nem nyúlt mellé a német cég. Parfümöt hatalmas választékban találunk.

A betűrendben legelső Animagical Man és női változata, az Animagical Woman parfümök nevükhöz hűen csinos, tigris csíkos üvegcsében kerültek a polcokra. Mindkét változatnál megleptek minket a gyártók a parfümmel azonos illatú testápolóval, tusfürdővel és az urak számára még after shave-el is.

A megjelenésekor hatalmas népszerűségnek örvendett Create Man és Create Woman parfüm egyedülálló módon, fejjel lefelé tárolandó a fürdőszobaszekrényben. Ugyanis a kék és rózsaszín fogkrémes tubus jellegű üveg másként nem is állna meg a lábán. A női virágos-gyümölcsös, és a férfi fás illatok tökéletesek egy végigsportolt nap utáni békés romantikához.

A Puma sem hazudtolta meg önmagát, legtöbb parfümjük ugyanis a sportos fiataloknak és aktív idősebbeknek készült. Illataik, színeik és reklámjaik is vibráló életerőről, és buzgó tettvágyról árulkodnak. A Jam Man és Jam Woman ékes példája mind dizájnjában, mind összetevőiben a cég életfilozófiájának. A Jam Women illatanyagainak sorát szinte órákba telne felsorolni, ezzel is alátámasztva, hogy az üveg telis-tele lett töltve pezsgéssel.

Az eddigiek után feltűnhetett már, hogy a márka különösen odafigyel mind a nőkre, mind a férfiakra. Parfümjeik rögtön mindkét nem számára készülnek, és párosával dobják őket piacra. Legújabb együttesük a Green és Yellow már kifejezetten üdítő, friss, nyári illat a sportok szerelmeseinek.

Puma jelenleg a harmadik legnagyobb sportruházatot gyártó cég a világon, a Nike és az Adidas után. A cég jelen van több mint 80 országban, és támogatásával segít 30 labdarúgó csapatot világszerte.