Vonzerő és csábítás: a feromonos parfümök világa

Az ozmológia, azaz a szaglás tudománya azt is tudja, hogy a férfiak és nők közötti vonzalom nem elsősorban a külsőségeken múlik, hanem a szemnek láthatatlan feromonokon, amelyek nemcsak a párválasztásban, hanem életünk más meghatározó szegmenseiben is jelentős szerepet játszanak.
 

Néhány gondolat a feromonokról

Elképesztő, hogy milyen ereje van az illatoknak: sokszor elég egy nagyobb lélegzetvétel, amivel hirtelen visszarepülünk az időben, és egy kellemes emlék helyszínén találjuk magunkat. A feromonok még ennél is nagyobb hatással vannak ránk! A feromon latin eredetű, összetett szó, amely a pherein (hordoz) és hormon (felizgul) szavak összeboronálásával született meg. A rövid nyelvészeti ismertető után vélhetően már senkit sem lep meg, hogy olyan kémiai anyagokról beszélünk, amelyek a testfelszínre kerülve váltanak ki különféle fizikai változásokat az ellenkező és sokszor az azonos nemű fajtársakból is. Itt egyébként általában egy színtelen és szagtalan anyagot kell elképzelnünk, jellegzetes illatát a levegőben található baktériumokkal történő találkozás során nyeri el. A feromonok ereje leginkább az állatok közötti kommunikációban játszik nagy szerepet, hiszen az egerektől a zsiráfokig ezt alkalmazzák, hogy információt közöljenek a társaikkal.

Tényleg lehet ennyire fontos egy illat?

Sokszor nagyobb ereje van a szaglásnak, mint a látásnak vagy a hallásnak. Ennek megvan az egyszerű biológiai magyarázata, ugyanis a szaglószervi receptorok közvetlenül az orrnyereg alatt helyezkednek el, így mindösszesen három neuron választja el egymástól az agyunkat és az orrunkat. Tehát a látással és a hallással ellentétben a szaglás közvetlenül az érzelemközponthoz van becsatornázva. Nem véletlen, hogy sok kutatási eredmény igazolja: a feromonos parfümök intenzív reakciót váltanak ki a viselő környezetében. Ahogy már kitértünk rá, a feromonos parfümök többségében illatmentes termékek, így nyugodtan alkalmazhatjuk egy, már jól bevált parfümünkkel kombinálva, ezzel is emelve a titkos csábítás varázsát. Az Ámor tüzes nyilait tartalmazó illatszerek természetesen már nők és férfiak számára is könnyen elérhetőek, így ha hódítani szeretnénk, egy próbát mindenképpen érdemes tennünk, hiszen vannak olyan szituációk, amikor jól jön egy kis külső segítség. Jó, ha tudjuk, vannak bizonyos helyzetek, amikor nem baj, ha hagyjuk, hogy az orrunknál fogva vezessenek minket!