Lalique

René Jules Lalique francia üvegszobrász gyönyörű formatervezésű és kivitelezésű parfümös üvegeiről, vázáiról, ékszereiről, csillárjairól és óráiról vált híressé. Lalique az igen rövid nevű Ay városában született 1860 áprilisában. Üvegáru vállalkozását saját nevén kezdte, a Lalique márka pedig máig töretlenül ível felfelé a francia luxustermékek világában.

Lalique életének nagy részét a dizájn, a művészetek és különböző megmunkálási műveletek elsajátításával töltötte. Családja - bár Párizs külvárosába költözött - nyaranta gyakran töltötték az időt Ayban, ahol inspirációinak nagy részét szerezte. Lalique 1872-ben a Collège Turgot diákja lett, ahol rajzolni tanult, apja halála után pedig dolgozni kezdett az aranyműves Louis Aucockal karöltve. Angliában töltött évei után Franciaországba visszatérve olyan divatházak számára tervezte ékszereit, mint a Cartier, vagy a Boucheron.

Lalique halála után a márka tovább élt: a cég új vezetői pedig nem elégedtek meg az ékszerek, a vázák és a parfümök üvegeinek gyártásával. Pár év elteltével a tervezett parfümös üvegeket már meg is töltötték, így számos különleges parfüm került a polcokra Lalique névvel fémjelezve.

A Lalique parfümök talán legszebb színben pompázó tagja az Amethyst, melynek drágakő neve minőségére, és dizájnjára is utal egyben. A gyümölcsök és virágok keverékéből megszületett parfüm a bogyós gyümölcsök tündér-keresztanyja is lehetne. Az Amethyst ugyanis egyszerre bűvöl el a feketeribizli, az áfonya, a feketeszeder, az eperfa gyümölcse és a földieper illatával, a parfüm szívében pedig olyan virágok lakoznak, mint a babarózsa, az ylang-ylang, és a rózsa. Lalique titokzatos parfümjében a nőiességet a vanília képviseli, míg a fűszeresen andalító, mégis játékos illatokért a bors felelős.

A különleges, Fekete Tinta névre keresztelt férfi parfüm a luxus megtestesülése. Egyszerű formatervezés, egyszerű színvilág, egyszerű összetevők, a parfüm mégis tiszteletet és eleganciát sugároz. Az Encre Noir fás parfümjét Lalique 2006-ban jelentette meg, összetevőinek listáján pedig mindössze a cédrus, a vetiver, a kasmírfa és a pézsma szerepel. Főleg a hűvösebb hónapok estéire ajánlott parfüm igazán kedvelt a hölgyek körében.

Az egyszerűen Le Parfume névre keresztelt Lalique parfüm egy igazán bájos, kocka formában jelent meg, és még egy apró díszt is kapott a nyakába. A piros sálacskás parfümről egyből a karácsony juthat eszünkbe - a fás, vaníliás, púderes, balzsamos és édes illatok igazi melegséget árasztanak az ünnepi hangulatban. A vanília, a bergamot, a rózsabors, a mandula és a jázmin illata vidám keverékké varázsolta Lalique orientális, fűszeres parfümjét, és az év bármely napján életre kelti az advent izgalmakkal teli készülődésének hangulatát.