Nina Ricci

Nina Ricci eredeti neve Maria Adélaïde Nielli - 1882-ben született Torinoban. Szülővárosából fiatalon került Firenzébe, tinédzserként pedig Franciaországba. A divattervező feleségül ment Luigi Ricci-hez, fiuk, Robert 1905-ben született meg. Nina évekig dolgozott a párizsi Raffin-háznál tervezőként: alkotó éveinek nagy részét Morlaix-ban töltötte, folyóparti villájukban. Divattermékei mellet szívesen tervezett parfümöket is, élete során pedig olyan munkatársakkal dolgozhatott együtt, mint például Andy Warhol. Tervezői stílusát romantikusként és hangsúlyosan nőiesként értékelték.

A Nina Ricci divatházat fiával alapították Párizsban,1932-ben. Nina a művészeti vezetést látta el, fia az üzleti tevékenységeket irányította. A második világháború megtépázta a divat szféráját is, a tervezők a megpróbáltatások után próbálták visszaterelni az emberek kedélyét egy szebb világba. 1945-ben Robert Ricci negyven párizsi szabóval karöltve, 150 manöken segítségével népszerűsíteni kezdte a haute couturet. A hatalmas siker után európai és tengerentúli turnéra indultak.
Nina Ricci 1970-es halála után Pipart lett a divatház vezetője. Robert Ricci a parfümtervezést - továbbá az üzleti és pénzügyi szekciót vezette tovább, 1988-ban bekövetkezett haláláig.

A divatház számos parfümöt tervezett már a XIX. században is - mára listavezető darabokkal is büszkélkedhetnek. Az alapító előtt tisztelgő Nina egy új, modern mese illata a fiatalabb közönségnek. A parfüm elegáns, virágos és gyümölcsös. Illatának természetes édességét a kandírozott gyümölcsök adják. A csillogó és spontán kezdés olyan, mint egy gondtalan nevetés, és friss, mint a parfüm citrommal és lime-al telt szíve.

Az időtlen L'Air du Temps hírnevet hozott a Ricci-ház tájára, és a mai napig az egyik legnagyobb parfümcsodája a márkának. A L'Air du Temps Robert Ricci szenvedélyének ékes példája. Az illat a II. világháború után került bemutatásra, 1948-ban - azóta több limitált kiadást megért. Az üvegcse tetején játszadozó galambok a béke örök szimbólumai.

A Nina Fantasy alma alakú üvegével találkozva, rögtön beleszeretünk az egész parfümbe anélkül, hogy egyáltalán megszagoltuk volna tartalmát. A gyermekrajz szintű művekkel tarkított fehér üvegcse annyira bájos, hogy édes, gyümölcsös és púderes illata nem is kerülhetne más formába. A parfüm domináns illatjegyei az édes cukor, a gyönyörű cseresznyevirág, és a púderességet adó vanília.

A 2009-ben megjelent Ricci Ricci pont úgy néz ki, amilyennek egy parfümöt mi magunk is megálmodnánk. A masnis, lila fiola romantikus hangulatához a gyümölcsök és virágok édes illata járul hozzá. A nem túl gyakori parfümalapot, a rebarbarát, már jóval közismertebb összetevők egészítik ki - bár igazán édes, mégsem túl szirupos. Az elegáns és nőies, de legbelül kicsit pajkos lányok védjegyévé válhat.

A fehér virágok tökéletes esszenciájaként emlegetett Premier Jour egyik fő összetevője a szagos bükköny, melynek neve talán kevésbé megkapó, pillangós virágai ellenben az orchidea szépségével vetekednek. Az illatjegyek sorát nézve úgy tűnik, hogy a parfüm csakis a világ legszebb virágait tartalmazza, így nem csoda, ha illata is mámorítóan gyengéd. A gardénia és orchidea mellet néhány könnyed, fás aroma ellensúlyozza a parfüm mesébe illő, andalító illatát.